Ekonomi

12 Nisan 2011 Salı

Gri otomobil cenneti Türkiye

Dünyada en yaygın otomobil rengi gümüş. Çok gerilerde olsa da kırmızı atakta... Peki Türkiye’de durum ne? İşin özeti şu: Türkiye tam bir gri araba cenneti!

Mehmet Kara

Otomobil alırken aracın rengi kararınızı ne ölçüde etkiliyor? Diyelim ki bir otomobil alacaksınız. Bayide istediğiniz modelden sadece bir tane kalmış ama pek tutmadığınız bir renk... Kırmızısını sordunuz. “Maalesef yok ama iki ay sonra gelecek. Aslında aradığınız renkten elimizde bir tane var. Eski kasa ama fiyatı çok uygun” dediler...
Bu durumda daha ucuz diye eski kasa kırmızı otomobili mi alırsınız yoksa çok içinize sinmese de eldeki yeni kasa otomobili mi? Hatta ikisini de almayıp ille de yeni kasa kırmızıyı beklemeyi mi tercih edersiniz?
Bu sorulara her birimiz farklı cevaplar verebiliriz. Ama otomobilin rengi, kullanıcının kişiliğini de bir ölçüde yansıtır değil mi? Peki araçların renk dağılımından yola çıkılarak tüketici ve pazar analizi yapılır mı?
Pek tabii... Küresel otomotiv boyaları firması DuPont bunu tam 58 yıldır yapıyor. DuPont Otomotiv Renk Popülaritesi Raporu Kuzey Amerika, Güney Amerika, Güney Afrika, Güney Kore, Avrupa, Rusya, Çin, Hindistan gibi ülke ve bölgeleri kapsıyor.
DuPont’un 2010 raporuna göre dünyada en yaygın otomobil rengi gümüş. Onu iki puan geriden izleyen renk ise siyah... Siyahın popülaritesi Kuzey Amerika’nın dışındaki önemli pazarlarda oldukça sağlam. Beyaz ve gri üçüncülük için kıyasıya rekabette. Grinin popülaritesi bir önceki çalışmaya göre üç puan artmış durumda. İlk beşte en dikkat çekici renk kırmızı... Global renk sıralamasında beşinciliğe yerleşen kırmızının popülaritesi ise giderek artıyor.

HER İKİ OTOMOBİLDEN BİRİ GRİ
DuPont’un çalışması Türkiye’yi kapsamıyor. Bunu biz yapalım dedik ve Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Dairesi Başkanlığı’ndan veri talep ettik.
Sonuç mu? Ayrıntıları grafikte de görebileceğiniz gibi, verilerin bize söylediği özetle şu: Türkiye tam bir gri otomobil cenneti... Peki bu dünyadaki trendi herkesten önce Türkiye’nin yakaladığı anlamına mı geliyor? Belki... Ama bir noktanın altını çizmekte yarar var. Türkiye verilerinde dünyadakinden farklı olarak gümüş ve gri birbirinden ayrılmamış. Olsun, bu durum gerçeği değiştirmiyor. Türkiye’de son beş yılda trafiğe kaydı yapılmış her iki binek araçtan birinin ruhsatında gri yazdığını bilmek yeterli...
Her neyse... Bu kadar laftan sonra, DuPont’un gelecek yılki raporunda belki Türkiye’yi de görürüz, kim bilir?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder